Conferència a Yucatán “Els beneficis de la independència”

Cartell de la Conferència
Mérida, Yucatán

Vaig arribar a Mérida, Yucatán divendres passades les 11 de la nit del 3 de Setembre. En Jordi, un dels membres del Casal, m’estava esperant i em va portar molt amablement en cotxe fins a l’hotel. En entrar a l’habitació vaig veure a la tauleta una nota que deia “Benvingut” i al costat una versió en miniatura d’una caseta típica del Yucatán amb les quatre barres pintades a la teulada, el símbol del Casal, que em va fer somriure.

Al dia següent la propietària de l’hotel Mucuy, la senyora Ofelia, m’explicava que el seu marit era català i va ser l’anterior president del Casal. Vaig sortir a passejar una estona per la ciutat, que té un centre històric magníficament conservat i vaig aprofitar per a fer unes quantes fotografies. Més tard la Betty, també del Casal, em va passar a recollir. El Casal ocupa una casa típica mexicana amb un jardí a on fariem la presentació aquella mateixa nit. El despatx principal disposa d’una petita però interessant biblioteca de llibres de literatura catalana i alguns més sobre Catalunya i la seva cultura.

Diario de Yucatán 2010-09-05

Tot seguit va venir el periodista del Diario de Yucatán, el senyor Iván Canul i un fotògraf a fer una entrevista que va sortir publicada el dia següent. Més tard va arribar en Josep Ligorred, el president del Casal i dinant vam parlar sobre Catalunya, el Casal i les iniciatives que porten a terme.

El Casal

Per la nit, en arribar em va sorprendre la quantitat d’assistents. Potser una dotzena de catalans i descendents, potser més, la resta Yucatecas, Mexicans i inclús un representant dels Maies. En total vaig comptar-hi més de 50 persones de totes les edats. Vaig muntar l’ordinador i en un moment teniem el projector i un parell de micròfons funcionant, tot a un escenari molt bonic al jardí exterior del Casal. Utilitzant la mateixa paret del casal com a pantalla i amb una agradable temperatura exterior vam començar. En Josep va fer una petita introducció. Tot seguit vaig començar la presentació. S’havia de tenir en compte que molts dels locals no coneixen massa sobre la nostra història i situació actual amb el que en ocasions calia fer una mica de contextualització històrica del que estava explicant.

En Josep fent la presentació de la conferència

Per a la presentació vaig fer servir diversos videos de TV3 i Vilaweb sobre el referèndums d’Arenys, els del 13 de Desembre i la manifestació del 10 de juliol i sobretot una selecció de transparències de l’excel·lent presentació del Cercle Català de Negocis. Vaig afegir dues o tres fotografies, una sobre les seleccions catalanes i dues pàgines web, una amb estadístiques sobre el català i una altra amb els resultats dels referèndums. En acabar, al cap d’una hora de presentació va venir el torn de preguntes, em va sorprendre la quantitat de preguntes i sobretot l’interés que tenien els nadius en el tema. Preguntes sobre quins aliats tindriem en proclamar la independència i com s’ho miraria Europa, sobre de quina forma ho pensàvem fer o quines mesures podia Espanya prendre contra nosaltres que em van ajudar a tancar els forats d’algun concepte que no havia quedat prou clar durant la presentació.

Durant la Conferència

Finalment en Josep va fer un ràpid discurs de tancament de la conferència. La conferència va derivar en una festa i la majoria dels assistents vam quedar-nos xerrant al Casal fins ben entrada la nit.

Part dels assistents

En definitiva, una organització perfecta per part del Casal Català del Yucatán que no només aconsegueix fer de punt de reunió dels catalans residents en aquest estat mexicà sinó que també fa difusió de la cultura catalana i en definitiva una contribució excel·lent a projectar internacionalment Catalunya a més d’aconseguir fer-me sentir com a casa encara que estàvem a 10000 quilòmetres de distància.

Enllaç al perfil de Facebook del Casal Català del Yucatán

Amb els membres del Casal

7 thoughts to “Conferència a Yucatán “Els beneficis de la independència””

  1. Have you told the mexicas and the mayas that Catalans still feel excluded from the sacco delle americhe, and hence still today use this argument prominently in their strife for “freedom from Spanish rule”?

    Or do you rather prefer to censor this comment?

    1. How odd, just last wednesday people everywhere across Mexico (me included) were waving Mexican flags and shouting “Viva México y viva la independencia!” during what everyone believed to be the celebrations for their 200 anniversary of independence from Spain.

      I guess you’ll have to let them know that according to you they are still a Spanish colony. C’mon, I’m sure you’ll make loads of friends.

    1. Probably you’ve heard that curious claim from somebody who lives in the same century that you do, obviously not the 21st one.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *